MAGNUS CONTO KFT.
+36 70 904-0498

Hallotta? Automatikus részletfizetési kedvezmény a NAV-nál

automatikus részletfizetési kedvezmény a NAV -nál

Hallotta? Automatikus részletfizetési kedvezmény a NAV-nál

Mi az automatikus részletfizetési kedvezmény?

Az automatikus részletfizetési kedvezmény egy egyszerűsített részletfizetési kedvezmény, mely számos előnnyel jár.

Az automatikus részletfizetési kedvezmény még 2016. júliusában került bevezetésre, azonban 2018. január 1.-től még kedvezőbbé váltak a feltételek.

Ki kérheti?

Az automatikus részletfizetési kedvezmény lehetőségével már egyéni vállalkozók és áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek is élhetnek.

Milyen feltételekkel?

Jelentősen emelkedett az összeghatár is, a korábbi kétszázezer forint helyett már ötszázezer forint adótartozásig kérhető a részletfizetési kedvezmény. Ráadásul a korábbihoz képest akár duplájára – maximum 12 hónapra – kérhető a pótlékmentes részletfizetés.

Milyen adó fajtára (nem) kérhető?

Nem minden adó fajtára lehet kérni az automatikus részletfizetési kedvezményt. A következő adónemekre ugyanis nem lehet kérni automatikus részletfizetést:

  • személyi jövedelemadó-előleg
  • levont jövedelemadó
  • beszedett adó
  • levont járulékok

Hogyan lehet igényelni?

A NAV honlapjáról letölthető az automatikus részletfizetési kedvezmény iránti kérelem (Letöltések – Egyéb – Adatlapok, igazolások, meghatalmazás minták – Adatlapok fizetési könnyítésre és/vagy mérséklési kérelmek elbírálásához), amely beküldhető postán, vagy személyesen is leadható a NAV ügyfélszolgálatán. Akinek van ügyfélkapuja, az elektronikusan is beadhatja a FAM01-es nyomtatványon. Az egyéni vállalkozók kizárólag elektronikusan adhatják be, mivel egyébként is elektronikus kapcsolattartásra kötelezettek.

A kérelmet benyújtóknak az automatikus részletfizetés kérését indokolniuk sem kell, továbbá a NAV nem vizsgálja az egyébként szükséges feltételeket, például a fizetési nehézség fennállását és az igénylő jövedelmi helyzetét. A pótlékmentes részletfizetési kedvezményt a kérelem alapján évente egyszer automatikusan engedélyezi az adóhivatal. A magánszemélyek és egyéni vállalkozók fizetési kedvezményi kérelme illetékmentes.

Fontos

A NAV a kérelemről határozatot hoz, amelyben szerepel, hogy mikor- és pontosan mennyit kell fizetni. Nagyon fontos a határozatban megszabott fizetési határidők betartása, mert ha az esedékes részlet befizetése elmarad, a részletfizetési kedvezmény érvényét veszti, és a tartozást egy összegben kell megfizetni! Ebben az esetben az adóhivatal a fennmaradó tartozásra az eredeti esedékességtől még késedelmi pótlékot is felszámít.

Segíthetünk?

Könyvelőirodánk a Magnus Conto Kft. az automatikus részletfizetési kedvezmény ügyintézésében is áll ügyfelei rendelkezésére a könyvelésen, bérszámfejtésen kívül. Keressen bennünket a https://magnusconto.hu weboldalon, vagy hívjon minket a +36 70 904-0498 telefonszámon nyitva tartási időben!